Rosół na jesień

Jesienią przejrzysty, esencjonalny rosół możesz wzbogacić czosnkiem i sokiem z cytryny.
Składniki (na 8 porcji):
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 drobno posiekane marchewki
- 2 drobno posiekane pałki selera naciowego
- 1 drobno posiekana cebula
- 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
- sól koszerna do smaku
- czarny pieprz do smaku
- ¼ szklanki białego, wytrawnego wina
- 8 szklanek bulionu drobiowego
- 2 kg kurczaka bez skóry, najlepiej piersi lub uda
- 2 ½ szklanki szerokiego (np.: wstążki) makaronu jajecznego
- 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić rosół na jesień
Oliwę rozgrzej w dużym garnku na średnim ogniu. Następnie wrzuć marchewki, seler, cebulę i czosnek, dodaj szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj. Po 8-10 minutach dodaj wino. Gdy całość się zagęści, można dodać mięso kurczaka i bulion, a potem doprawić do smaku solą i pieprzem. Zwiększ ogień, poczekaj aż rosół zacznie wrzeć, wtedy zmniejsz ogień. Gotuj 40-45 minut, aż kurczak będzie miękki. Po ugotowaniu, wyjmij mięso i oddziel je od kości i pokrój. Wrzuć je z powrotem do zupy, kości wyrzuć. Następnie dodaj makaron i gotuj go w rosole przez 6-7 minut. Po tym czasie, zdejmij garnek z ognia, dodaj pietruszkę, koperek, sok z cytryny. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
nawet bardzo smaczne 🙂 takie polskie PHO 😛