6 powodów, dla których warto pić herbatę matcha

6 powodów, dla których warto pić herbatę matcha
Fot: Photogenica

Matcha nazywana jest bombą antyoksydantów. Bogata w smaku, uboga w kalorie. Posiada właściwości, które potrafią zaskoczyć.

Pierwsi pili ją Chińczycy, a za sprawą buddyjskich mnichów trafiła do Japonii. Stamtąd przywędrowała do Europy, gdzie szturmem zdobyła uznanie wielbicieli zdrowej diety. To zielona, skoncentrowana herbata, którą kupujesz w formie proszku i pijesz jako gorący napar. Oczyszcza organizm z toksyn, przeciwdziała rozwojowi chorób, pomaga schudnąć i poprawić samopoczucie. Na dodatek idealnie gasi pragnienie!

1. Poprawia pamięć

Matcha ma trzy razy więcej kofeiny niż tradycyjna herbata, prawie tyle samo co kawa. Amerykańskie badania (USDA Dietary Guidelines for Americans) pokazały, że 300-400 miligramów dziennie hamuje spadek zdolności poznawczych, stymuluje pamięć i zwiększa energię organizmu. Jeśli jednak planujesz pić matchę przed snem, koniecznie wybieraj wersję oznaczoną znaczkiem „bez kofeiny”.

2. Przyspiesza metabolizm

Picie ok. 4 szklanek matchy dziennie ma związek z szybszym metabolizmem. Matcha nie zastąpi jednak zdrowej diety – przyspiesza metabolizm jedynie nieznacznie i na krótki okres czasu.

3. Pomaga zrzucić kilogramy

 Łatwo gasi pragnienie. Dodatkowo, znajdziesz w niej polifenol EGCG, który zapobiega rozrastaniu się komórek tkanki tłuszczowej.

4. Zmniejsza ryzyko nowotworu

Przeciwutleniacze zawarte w matcha przeciwdziałają rozwojowi chorób nowotworowych.

5. Zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia

Badania pokazały, że osoby regularnie pijące matchę (oczywiście bez cukru!) rzadziej zapadają na choroby układu krążenia.

6. Przeciwdziała starzeniu

Przeciwutleniacze hamują rozwój wolnych rodników, a tym samym zwalniają proces starzenia się.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. Wszystko w sumie racja, ale ja też zauważyłam, że woda którą w kuchni wykorzystuje, nawet do robienia herbaty ma znaczenie, mam jonizator aquator silver ze zdrowie-dom.pl i do codziennego użytku stosuję wodę alkaliczną-wszystko smakuje lepiej niż nawet woda którą filtrowałam zawsze, bo kranówki nie wyobrażam sobie używać

Skomentuj Eliza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *