Wrapy z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką

Tortille idealnie nadają się jako lunch do pracy lub jako poczęstunek na wieczór ze znajomymi. Wystarczy około 40 minut, aby pyszna i pożywna przekąska była gotowa.
Składniki (na 4 wrapy):
4 duże tortille pełnoziarniste
300 g filetu z piersi kurczaka
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru,
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 duży bakłażan
oliwa z oliwek
1 opakowanie jarmużu
natka pietruszki
pęczek świeżej mięty
1 mała cebula
4 łyżki oliwy
łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki płatków chili
kilka rzodkiewek
kilka pomidorków cherry
Sos Sezamowy Roleski
Przygotowanie:
- Piersi kurczaka czyścimy z błon i kroimy w grube plastry. Wyciskamy czosnek przez praskę. W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka dokładnie nacieramy czosnkiem oraz mieszanką przypraw. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kurczaka do momentu, aż będzie złocisto-brązowy z obu stron, następnie ściągamy z patelni i odkładamy.
- Rozgrzewamy piekarnik do 215 stopni. Myjemy bakłażana i kroimy w centymetrowe plastry. Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron i solimy. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 25-30 minut, obracając po 20 minutach.
- Jarmuż, natkę, miętę i cebulę siekamy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
- Na dużej, rozgrzanej patelni podgrzewamy placki do wrapów, po kilkanaście sekund z każdej strony.
- Ciepłe tortillę smarujemy Sosem Sezamowym Roleski, na środku układamy kurczaka, sałatkę oraz kilka plastrów upieczonego bakłażana. Polewamy dodatkowo odrobiną Sosu Sezamowego. Wrapy dekorujemy natką i plastrami rzodkiewki.
Super przepis! Aż zgłodniałam po przeczytaniu! A jaką oliwę używasz? Bo ja akurat tylko włoską stosuję u siebie w kuchni.