Gruzińskie i ormiańskie dania, które pokochali Polacy
Kuchnia gruzińska zajmuje pierwsze miejsce w sondażach na temat smaków, które Polacy chcieliby spróbować. Nic dziwnego, bo jest nie tylko bardzo smaczna, ale i sycąca.
– Podstawą kuchni gruzińskiej są mięsa. Dania przygotowywane są głównie na bazie wieprzowiny, wołowiny i jagnięciny. Do nich dodaje się przede wszystkim bakłażany, pomidory i paprykę, które są podstawowymi warzywami w Gruzji. W kuchni ormiańskiej ważne miejsce zajmują również kasze, z których najpopularniejsza to bulgur. – mówi Levan Dumbowski, szef kuchni restauracji gruzińsko-ormiańskiej Leo’s Marani.
Jakie dania cieszą się największą popularnością w gruzińsko-ormiańskich restauracjach? Oto lista potraw, które najchętniej wybierają Polacy:
-
Chaczapuri – ciasto drożdżowe z nadzieniem serowym. Polacy najchętniej wybierają farsz z sera gruzińskiego lub z mięsem. Chaczapuri adżarskie z serem i jajkiem znakomicie nadaje się na śniadanie lub pożywną przekąskę. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
-
Badridżani Nigwizit– czyli tzw. „gruzińskie bakłażany”. To roladki z grillowanych plastrów bakłażana, nadziewane pastą z orzechów włoskich i gruzińskich ziół. Na wierzchu są posypane pestkami granata.
-
Podobnym, orzechowy farsz można również znaleźć w smażonych pieczarkach. To danie nazywa się Soko Nigwizit.
-
Charczo Megruli – pożywna zupa na bazie duszonej cielęciny, doprawiona aromatycznymi ziołami i orzechami włoskimi.
-
Lobio – pachnąca kolendrą, wegetariańska potrawa z czerwonej fasoli podawana w glinianym naczyniu z gruzińskim chlebem, czyli puri.
-
Chaszlama ormiańska – bardzo sycące danie na bazie wolno gotowanych wołowych żeberek w winie z ziołami, papryką, pomidorami i ziemniakami.
-
Chinkali – wielbiciele pierogów na pewno powinni spróbować wypełnionych mięsnym farszem gruzińskich chinkali, które kształtem przypominają sakiewkę.
- Garni Jarach – jest daniem góralskim kuchni ormiańskiej. To grillowany bakłażan przykryty duszonym mięsem oraz gorącym, bardzo aromatycznym sosem pomidorowo – paprykowym.
-
Tolma – fani gołąbków powinni koniecznie spróbować ormiańskiej wersji tego smakołyku, gdzie pyszny, mięsny farsz przyprawiony aromatycznymi ziołami zawinięty jest w liście winogron.
-
Dolma – bakłażan, pomidor i papryka to podstawowe warzywa w kuchni gruzińskiej. W tej potrawie każde z nich jest wydrążone i napełnione mielonym mięsem o wyraźnym, ziołowym aromacie.
-
Pstrąg ormiański – najpopularniejszą i najsmaczniejszą rybą w Armenii jest pstrąg, który serwuje się zarówno w wersji pieczonej, duszonej jak i wędzonej. Dania rybne przyprawia się typowymi dla Ormian ziołami i podaje w towarzystwie warzyw.