Tartaletki z lemon curd i owocami

Aromatyczne i soczyste owoce to nieodzowny element lata. Orzeźwiające tartaletki z lemon curd są idealne na upał. Kto ma ochotę na lekki deser z owocami?
Ciasto:
1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
1 jajo
100 g zimnej margaryny lub masła
Krem:
2 jaja
2 cytryny
110 g cukru
70 g masła
Dekoracja:
dowolne świeże owoce
świeża mięta
kwiaty
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Następnie foremki do tartaletek smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz. Całość miksujemy przez około 2-3 minuty, aż do połączenia się składników. Podsypując mąką wałkujemy ciasto. Tartaletki wykładamy gotowym ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni, następnie odstawiamy do wystudzenia.
W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy cytryny. Skórkę ścieramy na tarce, po czym wyciskamy sok. Sok i startą skórkę przekładamy do metalowej miski (jeśli nie mamy metalowej miski, możemy przełożyć składniki do niedużego garnka). Dodajemy cukier i jaja, które roztrzepujemy trzepaczką. Następnie, dodajemy masło pokrojone na kawałki. Do garnka wlewamy trochę wody, ale tyle, by woda nie dotykała dna po nałożeniu miski ze składnikami. Wodę zagotowujemy, a potem ustawiamy moc palnika na średnią. Całość ogrzewamy, mieszając trzepaczką, do momentu aż masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Dalej ogrzewamy masę, mieszając dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu (po około 15 minutach powinna być gotowa). Gotowy krem wykładamy do kruchych spodów, potem dekorujemy owocami, listkami lub jadalnymi kwiatami.