Tort bananowy z borówkami

Borówki kojarzą się z latem. Dla wielbicieli tych owoców proponujemy przepis na pyszny tort bananowy, w którym borówki grają ważną rolę.
Ciasto:
1 opakowanie biszkoptu Delecta
4 jaja
80 ml wody
Krem:
175 ml zimnego mleka
250 g serka mascarpone
1 opakowanie Mixu do mascarpone sm. waniliowy Delecta
1 łyżka cukru pudru – wg. uznania
2 średnie banany
1 łyżeczka żelatyny Delecta
sok z ½ cytryny
Poncz:
3 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z 1 limonki
120 ml wody
Dekoracja:
listki mięty
150 g borówek amerykańskich
Najpierw przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Następnie zawartość torebki z mieszanką do biszkoptu miksujemy z wodą i 4 jajami. Taką masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Gotowy biszkopt studzimy, a potem kroimy na 3 blaty. Poncz przygotowujemy łącząc sok z limonki, 120 ml gorącej wody oraz cukier trzcinowy. Składniki mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Czas na krem. Ubijamy razem schłodzone mleko, mascarpone i mix do mascarpone. Dodajemy tyle cukru pudru, ile uważamy za słuszne. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Banany blendujemy z sokiem z cytryny. W małym naczyniu umieszczamy żelatynę, dodajemy 3 łyżki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie gotową żelatynę dodajemy do bananów i blendujemy, do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę dodajemy do kremu z mascarpone, następnie delikatnie mieszamy rózgą. Blaty biszkoptu nasączamy limonkowym ponczem, przekładamy kremem i układamy jeden na drugim. Jedną porcję kremu zostawiamy na wierzch, aby wykończyć dekorację tortu. Ciasto posypujemy borówkami i dekorujemy listkami mięty. Tort bananowy z borówkami gotowy!