Przepisy na pyszne lemoniady

Upały dają się we znaki. I chociaż większość z nas lubi słońce, nie zawsze przy tym pamiętamy o regularnym nawadnianiu organizmu. Najlepiej pić wodę małymi łyczkami przez cały dzień. A jeśli nam się znudzi jej smak, zróbmy zdrową lemoniadę.
I tu paradoksalnie, gasząc uczucie pragnienia, bardziej sobie szkodzimy niż pomagamy. Bowiem słodkie, często sztucznie barwione napoje nie nawadniają a odwadniają organizm! Dlatego uczucie pragnienia za chwilę powróci.
Jeśli już jesteś fanem napojów a nie zwykłej wody, polecamy przygotowanie go samemu w domu ze znanych i zdrowych składników. Domowe lemoniady to lepsza alternatywa dla wody niż kolorowe sklepowe propozycje.
Poniżej nasze propozycje na 1 porcję lemoniady, zwiększając ilość składników, przygotujesz jednorazowo więcej porcji. Lemoniadę można przetrzymywać w lodówce kilka godzin. Tak podane zachwycą smakiem ale i wyglądem 🙂
Lemoniada bazyliowo-cytrynowa
- 0,5 l wody Jantar
- 2 cytryny
- garść listków bazylii
- opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Cytryny sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w małe kawałki i wraz z bazylią i 3 łyżkami wody zblendować. Masę przelać do wysokiej szklanki i zalać resztą wody. Można wrzucić kilka kostek lodu.
Lemoniada truskawkowo-limonkowa
- 0,5 l wody Jantar
- 3-4 truskawki
- 1 limonka
- opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Limonkę sparzyć wodą. Połowę pokroić na plasterki z drugiej połowy wycisnąć sok. 1 truskawkę rozgnieść z cukrem i sokiem z limonki. Pozostałe truskawki oraz plasterki limonki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę truskawkowo limonkową i zalać całość wodą.
Lemoniada miętowo-borówkowa
- 0,5 l wody Jantar
- garść borówek amerykańskich
- garść świeżych listków mięty
- opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
Borówki umyć. Kilka borówek rozetrzeć z cukrem i kilkoma listkami mięty. Pozostałe borówki nadziać na słomkę lub drewniany patyczek. W wysokiej szklance lub butelce umieścić słomkę z owocami, dodać masę borówkowo-miętową oraz pozostałe listki mięty i zalać całość wodą.