Zupa krem z pomidorów z makaronem i kleksem jogurtu

Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupę mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych.
Składniki (3-4 porcje):
1 średnia czerwona cebula
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 szklanka wody Mama i ja (lub według uznania)
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz
Dodatki:
makaron (najlepiej razowy)
jogurt grecki
ulubione świeże zioła, np. bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek
Wykonanie:
1. Pomidory należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki.
2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy ją 2–3 minuty często mieszając. Potem dosypujemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.
4. Wyjmujemy ze środka liście laurowe oraz ziele angielskie, a pozostałą część dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo wodę Mama i ja – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
5. Doprawiamy do smaku.
6. Zupę podajemy z makaronem, odrobiną jogurtu i ziołami. Świeże zioła podajemy dopiero na talerzu lub po wyłączeniu ognia.
7. Krem z pomidorów można podawać również jako chłodnik. Wówczas zioła miksujemy wraz z warzywami, a otrzymaną zupę chłodzimy i przekładamy do lodówki.