Jajka faszerowane na Wielkanoc
Niedługo Wielkanoc i przyda się prosty i smaczny przepis na jajka faszerowane, tym razem pasztetem i pieczarkami.
Składniki:
– 10 jajek
– 200 g pasztetu królewskiego marki Berger
– 6 pieczarek
– 2 małe cebule
– olej rzepakowy
– sól, pieprz i słodka papryka do smaku
– melisa do dekoracji
– 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Obrać je ze skorupki i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć je, aż odparuje z nich woda. Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź majonezem.