Zdrowe zamienniki słodyczy

Ochota na coś słodkiego, tu i teraz, natychmiast, jest znana każdej z nas. Nic w tym złego, jeśli zachowujemy umiar, ale trzeba pamiętać, że słodycze to tzw. „puste kalorie”, bez żadnych składników odżywczych. Jak je zastąpić, by było pysznie i zdrowo?
Co zdrowego zamiast słodyczy?
Przede wszystkim świeże owoce. To one dostarczają organizmowi cennych witamin i składników mineralnych, a nam dają uczucie sytości. Poza tym oczywiście owoce suszone. Daktyle smakują jak czekolada, są bardzo słodkie, ale przede wszystkim dużo zdrowsze. Rodzynki, krążki jabłek, suszone mango, banany… i bakalie – mieszanka suszonych owoców i orzechów, poza węglowodanami i błonnikiem, dostarczy nam m.in. cennych kwasów omega-3, witaminę E. Orzechy są bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone, które pomagają zwalczać zły cholesterol. Pyszne są również pieczone owoce, np. gruszka, jabłko, banan. Pieczone jabłko z cynamonem może być niskokaloryczną namiastką szarlotki. Wielbicielki gorącej czekolady, mogą natomiast spróbować przygotować swój ulubiony napój na mleku roślinnym.
Musy owocowe i koktajle
Koktajle, musy i soki to źródło witamin, błonnika i białka. Musy owocowe to po prostu zmiksowane owoce, np. banan, gruszka, jabłko. Warto łączyć je w taki sposób, by nie podnosiły za szybko stężenia glukozy we krwi. W koktajlach możemy pozwolić sobie na więcej – miksować owoce, jogurty, mleko roślinne. I dodatki!
Każda z nas ma takie dni, w których bez problemu pochłonąć może tabliczkę czekolady. Później są wyrzuty sumienia – bo pojawiają się dodatkowe kilogramy i wypryski na skórze… Całkowite zrezygnowanie ze słodyczy jest jednak bardzo trudne. Warto więc wprowadzić do swojego życia zdrowe zamienniki słodyczy. Efekty przyjdą szybciej niż się spodziewamy.