Ryż brązowy smażony z warzywami

ryż z warzywami
Fot. „Sawex Spółka z o. o.” Foods Sp. k.

Ryż brązowy smażony z warzywami to doskonały pomysł na pożywny, wegetariański obiad, który nie tylko świetnie smakuje, ale też dostarcza wartościowych składników odżywczych.

Składniki:

• 200g ryżu brązowego marki Britta
• 1 cytryna
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 4 łyżki oleju
• 300g zielonego groszku
• 2 łyżki siekanych migdałów
• 4 łyżki tartego sera (parmezan, gouda)
• świeżo mielony biały pieprz

Wykonanie:

Ugotować ryż wg przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem startej skórki z cytryny. Marchew pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W woku rozgrzać olej, stale mieszając podsmażyć na nim cebulę i ryż. Następnie dodać czosnek, marchewkę i groszek, na koniec domieszać migdały, ser. Doprawić danie solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *