Dziki łosoś – jakie ma wartości odżywcze

W dzikim łososiu nie znajdziesz sztucznych barwników czy antybiotyków. To idealna kombinacja smaku i składników odżywczych.
Jeszcze kilka lat temu uważany był za wykwintne jedzenie. Ze względu na wysoką cenę przygotowywano go prawie wyłącznie na specjalne okazje. Dzisiaj jest jednym z podstawowych składników zdrowej diety. Dziki łosoś jest nie tylko pyszny, doskonale działa też na zdrowie. Wiesz jak?
– Jest doskonałym źródłem skoncentrowanych kwasów Omega 3 i Omega-6.
– 100 gramów dzikiego łososia to ok. 20 gramów białka! To dzięki niemu będziesz szybciej i dłużej odczuwała sytość.
– Ma niewiele kalorii. 100 gramów łososia to ok. 160 kalorii.
– Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
– Wspomaga leczenie trądziku i egzemy.
– Pomaga uregulować poziom cukru we krwi.
– Selen w łososiu zwiększa odporność na infekcje, zapobiega nowotworom.
– Zawiera potas, który wspomaga m.in. układ nerwowy.
– Zmniejsza poziom złego cholesterolu.
– Poprawia stan cery, włosów i paznokci, a to za sprawą zawartego w łososiu cynku.
– jest bogaty w witaminy A, D. E i B
Uwielbiam dzikiego łososia! Najchętniej dodawałabym go do wszystkiego 😀 Ale nie wiedziałam, że ma aż tyle składników odżywczych! Teraz będę go zajadała jeszcze chętniej <3