5 mniej znanych oddziaływań cukru

Wszyscy wiedzą, że cukier psuje zęby i sprzyja nadwadze. Ale czy wiesz, że lista jego wad jest znacznie dłuższa? Zobacz jak jeszcze może na ciebie wpłynąć.
Wpływa na humor
Czeka cię długi dzień i musisz się skupić? Często w takiej sytuacji sięgasz po słodką przekąskę, przekonana, że glukoza zapewni ci odpowiedni zastrzyk energii. Cukier ze słodyczy pozwoli przez chwilę lepiej się skoncentrować, ale jego poziom szybko spadnie. Badania pokazały, że duże wahania cukru w organizmie powodują zmęczenie i obniżenie samopoczucia. Dietetycy radzą, żeby w takich sytuacjach sięgać raczej po złożone węglowodany np.: pełnoziarniste pieczywo, brązowy ryż, kaszę. Zapewnią ci na dłużej dopływ energii.
Przyspiesza starzenie
Dr Nicholas Perricone (autor książki„The Wrinkle Cure”) sugeruje, że cukier przyspiesza starzenie się skóry poprzez tworzenie stanu zapalnego (tzw. glikacji) w komórkach ciała. Glikacja przyczynia się do niszczenia kolagenu, co wpływa na utratę elastyczności skóry i powstawanie zmarszczek. Skóra jest też bardziej podatna na działanie słońca i czynników zewnętrznych.
Wywołuje trądzik
Częste skoki insuliny mogą prowadzić do zmian hormonalnych, które w wielu przypadkach powodują wystąpienie trądziku. Jeśli to twój problem, włącz do diety produkty o niskim indeksie glikemicznym, np. pełnoziarniste makarony, komosę, ziemniaki czy fasolkę szparagową.
Wpływa negatywnie na trawienie
Produkty z wysoką zawartością cukru są najczęściej pozbawione substancji odżywczych, co odbija się negatywnie na trawieniu. Badania pokazały, że osoby jedzące dużo cukru częściej cierpią na zaparcia i wzdęcia.
Może powodować grzybicę
Dieta bogata w cukier przyczynia się do nadmiernego rozrostu grzybów, w tym tych z rodziny candida, które są obecne w organizmie w małych ilościach, ale jeśli przerosną, mogą doprowadzić do rozwoju infekcji grzybiczych.
Zwiększa głód
Jesteś głodna i sięgasz po szybką i słodką przekąskę? Cukier zapewni tylko chwilową satysfakcję i szybko odczujesz jego spadek. To błędne koło.