Witamina C – co robi w organizmie?

Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto włączyć do diety bogate w witaminę C pokarmy. Wiesz dlaczego?
Powszechnie uważana jest za remedium na przeziębienia, które pozwala skrócić czas choroby i szybciej wrócić do zdrowia, Badania jednak tego nie potwierdziły. Witamina C (kwas askorbinowy) ma jednak wiele zalet i jej znaczenia dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest nieocenione. Jest skutecznym przeciwutleniaczem (te zalety witaminy C wykorzystywane są choćby w kosmetyce), który zapobiega procesom starzenia. Zwiększa wchłanianie żelaza, dlatego jej niedobór może przyczynić się do rozwoju niedokrwistości. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naczyń włosowatych.
Podstawowe objawy braku witaminy C to:
– Zaczynają wypadać ci włosy.
– Ciągle łapiesz infekcje.
– Masz suchą skórę.
Objawy braku witaminy C wymagające suplementacji to:
– Samoistne krwawienia,np. z dziąseł.
– Bóle mięśni i stawów.
– Obrzęki kończyn.
– Problemy z krążeniem.
– Brak sił.
– Brak apetytu.
– Osteoporoza.
Jak uzupełnić witaminę C w organizmie:
Zanim sięgniesz po suplementy diety dodaj do codziennego jadłospisu owoce aceroli, dzikiej róży, cytrusy, czarną porzeczkę, kiwi, truskawkę, zieloną papryczkę chili, pomidory czy brokuły.
Pamiętaj:
Większe zapotrzebowanie na witaminę C mają m.in. kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z nadciśnieniem, osoby stosujące leki przeciwbólowe na chroniczny ból, diabetycy czy osoby cierpiące na problemy z krzepliwością krwi.
Uważaj:
Witamina C wydala się z organizmu wraz z moczem, więc trudno ją przedawkować, jednak jej nadmiar może skutkować nudnościami albo wsypką!