Panierowany kurczak z warzywami

To wersja klasycznego anglosaskiego dania, tyle że smaczniejsza i bardziej elegancka.
Składniki:
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- 1 kg polędwiczek z kurczaka
- 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
- 1/3 szklanki startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki masła
- 1 ½ szklanka rozmrożonego zielonego groszku
- 450 gramów ugotowanych ziemniaków baby
- ¼ szklanki liści mięty
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
Panierowany kurczak z warzywami. Jak go zrobić?
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. W tym czasie w misce połącz jogurt i pieprz cytrynowy. Wrzuć polędwiczki, dokładnie wymieszaj. Potem dodaj płatki kukurydziane, parmezan i oliwę z oliwy – jeszcze raz wymieszaj. Polędwiczki w panierce przełóż na naoliwioną kratkę do pieczenia. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 12 minut. Podczas gdy mięso się piecze, przełóż szalotkę i masło do dużego garnka. Następnie na średnim ogniu przysmaż 2-4 minuty. Dodaj groszek, wymieszaj i smaż jeszcze kolejne 1-2 minuty. Potem dodaj ziemniaki, miętę i skórkę cytrynową, wymieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Polędwiczki rozłóż na talerzach, przykryj mieszanką z warzyw. Gotowe!