Rozgrzewająca zupa z Afryki

Na jesienne wieczory polecamy afrykańską zupę. W smaku jest ostro-słodka. Pyszna.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ drobno posiekanej cebuli
- 1 drobno posiekana papryczka jalapeño
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 3 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego curry
- ½ szklanki orzechów ziemnych
- ¼ szklanki masła orzechowego
- ½ szklanki liści jarmużu bez łodyg
Jak zrobić rozgrzewającą afrykańską zupę
Oliwę rozgrzej w dużym garnku postawionym na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę jalapeño. Przysmażaj przez 5-6 minut. Dodaj słodkie ziemniaki. Po 3-4 minutach dodaj pomidory, mleko kokosowe, wodę, przyprawy i orzechy. Wymieszaj składniki i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj masło orzechowe i jarmuż, starannie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 4-5 minut, aż całość się mocno zagęści.