Jak się wzmocnić, by nie chorować
Jesień sprzyja infekcjom. Co robić, by się wzmocnić i nie chorować.
Zmodyfikuj codzienną dietę
Jedz ciepłe śniadania. Wymień owocowe smoothie na rozgrzewającą miseczkę owsianki. Gotuj z dużą ilością czosnku i cebuli. To naturalne antybiotyki. Unikaj wysoko przetworzonego jedzenia. Postaw na dietę lekkostrawną, pełną warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i ryb. Świetne też będą gęste, rozgrzewające zupy. Codziennie sięgaj po kiszonki. To naturalne probiotyki! (link)
Dużo śpij!
Osłabiona odporność to często wynik zbyt małej ilości snu. Jeśli masz kłopoty z zaśnięciem, przed snem pij uspokajające herbaty ziołowe.
Korzystaj ze słońca
Jeśli tylko jest słoneczny dzień, idź na długi spacer. Dotlenisz się, ale też wpłyniesz na wytwarzanie w organizmie witaminy D. W okresie jesiennym i zimowym, gdy jest pochmurno, powinnaś systematycznie ją łykać.
Unikaj używek
Papierosy czy alkohol niszczą przyswajane przez organizm witaminy i mikroelementy, zmniejszając tym samym twoją odporność.
Więcej się ruszaj
Wystarczy spacer. Choćby godzinny co drugi dzień.
Ubieraj się na cebulkę
Kiedy zrobi ci się za ciepło, zawsze możesz ściągnąć jedną warstwę. Infekcjom sprzyja przechłodzenie, ale i przegrzanie. Noś ze sobą czapkę. W razie wieczornego ochłodzenia, warto ją założyć. Przez głowę „ucieka” najwięcej ciepła.