Na niższe ciśnienie krwi pistacje!
Wysokie ciśnienie krwi to choroba cywilizacyjna, która dotyka coraz więcej młodych osób. Na świecie cierpi na nie ponad miliard osób! Większość z nich musi do końca życia brać leki. W utrzymaniu poprawnego ciśnienia pomogą ci też pistacje.
Pistacje są nie tylko przepyszną przekąską, pomagają znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Ich działanie potwierdza 21 klinicznych eksperymentów, przeprowadzonych w latach 1958 – 2013, opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition. W eksperymentach przetestowano dwie grupy osób: pierwszą zdrową, drugą cierpiącą na cukrzycę typu 2. Każdy z uczestników cierpiał jednak na nadciśnienie. Wszystkim podawano w codziennej diecie pistacje, w obu z czasem zauważono znaczące obniżenie ciśnienia krwi.
Pistacje są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, mają też dużo witaminy E i C – to składniki, które znacząco usprawniają elastyczność naczyń krwionośnych. Mają dużo fitosteroli, białka i argininy, czynnika, który znacząco obniża ciśnienie krwi. Dodatkowo, znajdziesz w nich magnez, wapń i potas – minerały, które także znacząco wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. W porównaniu z innymi orzechami mają też niewiele tłuszczów.
– Jedz prażone pistacje jako przekąskę pomiędzy posiłkami.
– Jedz pistacje pokryte ciemną czekoladą. Czekolada jest bogatym źródłem polifenoli przeciwutleniających i magnezu, które dodatkowo pomagają obniżać ciśnienie krwi.
– Rozgnieć kilka pistacji, posyp poranną owsiankę, jogurt, smoothie czy sałatkę.
– Robisz domowe pesto? Zastąp orzeszki piniowe pistacjami.
– Wrzuć 3-4 pistacje do szklanki zimnej wody, odstaw na noc. Rano odlej wodę i zjedz orzechy.
Pamiętaj
Pistacje pomagają obniżyć ciśnienie krwi, nigdy jednak nie mogą zastąpić leków. Jeśli cierpisz na nadciśnienie, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Jeśli ciśnienie spadnie po wprowadzeniu pistacji do menu, lekarz może zdecydować o zmniejszeniu dawki leków.