DIY: Domowe sposoby na zajady
Zajady często dokuczają jesienią i zimą. Kąciki ust wysychają i pękają, w kolejnej fazie pojawiają się bolesne owrzodzenia, skóra swędzi, piecze i pęka. Nieleczone zajady mogą przekształcić się w bolesne pęcherze, utrudniające jedzenie, a nawet mówienie.
Skąd się biorą? Często winna jest infekcja bakteryjna, wirusowa lub grzybicza. Zajady to nieraz „skutek uboczny” branych leków (zwłaszcza antybiotyków), spadku odporności, otyłości, cukrzycy lub niewłaściwej higieny jamy ustnej. Wymagają szybkiej reakcji, inaczej mogą przerodzić się w bolesne (i ciężkie do leczenia) owrzodzenia.
Bogatsza dieta
Zajady to często oznaka braku witamin i minerałów. Uzupełnij dietę o produkty bogate w cynk, żelazo i witaminę B2. Jedz dużo szpinaku, soczewicy, zielonej fasolki, baraniny i wołowiny.
Okłady z aloesu
Wyciśnij sok z liścia aloesu. Smaruj chore miejsce, nawet kilka razy dziennie. Aloes ma działanie odkażające i antybakteryjne, regeneruje skórę. Możesz też zmiksować 4 liście aloesu, dodać do nich 2 szklanki wrzącej wody. Powstały napar przecedź i przelej do butelki. Smaruj zajady kilka razy dziennie.
Maść z witaminy B i kremu
Sproszkuj tabletkę witaminy B. Wymieszaj ją z wazeliną lub tłustym kremem. Smaruj maścią zajady. Może zostawiać żółte przebarwienia, dlatego lepiej nakładać mieszankę na noc i zmywać przy porannej toalecie.
Miód
Miód ma silne działanie przeciwzapalne, zdecydowanie przyspiesza gojenie się zajadów. Do łyżeczki miodu dodaj kilka kropli tranu i posmaruj zajady przed pójściem spać.
Czosnek
Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Jak go stosować? Obierz i rozetrzyj na miazgę ząbek czosnku, posmaruj nim zajad. Poczekaj 15-20 minut, zmyj ciepłą wodą. Powtarzaj kurację 2-3 razy w tygodniu, aż zmiany znikną.