Jak zrobić mieszankę Cajun?

W tej mieszance znajdziesz m.in. sól, paprykę, czosnek i chili. Cajun jest doskonałą towarzyszką letniego grilla, zwłaszcza jeśli lubisz ostrzejsze smaki.
Cajun przywędrowała do nas z amerykańskiej Luizjany. To miejsce, w którym króluje kuchnia comfort, pełna prostych, zawsze mocno przyprawionych dań. Cajun jest często dodawana do mięsa, ale możesz też posypać nią sałatki czy makarony.
Składniki:
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki mielonego czosnku
– 2 ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
– 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka mielonej cebuli
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
– 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
– ½ łyżeczki płatków chili
Jak zrobić mieszankę Cajun
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Powstałą mieszankę przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku.