Te owoce mają mało cukru

Pilnujesz poziom cukru? Sięgnij po truskawki, jeżyny, pomarańcze. Unikaj winogron, bananów i śliwek. Mają nawet 25 procent cukru!
Owoce mają dużo witamin, błonnika i innych składników odżywczych. Niestety mają też cukry. W bananach, śliwkach czy czarnych porzeczkach znajdziesz nawet 25 procent cukru! Jeśli jesteś diabetykiem lub po prostu chcesz jeść mniej cukru, sięgnij po te owoce, które zawierają go mało.
1. Cytryny i limonki
Mają ok. 2 gramów cukru (w zależności od wielkości), a poza tym pomagają kontrolować apetyt. Zaczynaj dzień od szklanki wody z sokiem z 1 cytryny lub limonki.
2. Maliny
W jednej szklance malin znajdziesz ok. 5 gramów cukru (ok. 5 proc.), owoce te wykazują się też wysoką zawartością błonnika, dzięki któremu szybciej i dłużej czujesz się nasycona.
3. Truskawki
Słodkie w smaku truskawki mają zdumiewająco mało cukru. W jednej szklance owoców znajdziesz ok. 7 gramów cukru, taka ilość owoców pokrywa też 100 t% twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
4. Jeżyny
Jedna szklanka jeżyn to ok. 7 gramów cukru. Owoce te wykazują się też wysoką zawartością błonnika i przeciwutleniaczy.
5. Kiwi
Jeden owoc to ok. 6 gramów (9 proc.) cukru. Kiwi zawiera też sporo witaminy C!
6. Awokado
W awokado znajdziesz zaledwie 1 gram cukru. Owoc ma też dużo zdrowych tłuszczów, co sprawia, że dłużej czujesz się nasycona.
7. Kantalupa
Ta odmiana melona cukrowego ma dużo witaminy A. W szklance pokrojonej kantalupy znajdziesz ok. 13 gramów cukru.
8. Pomarańcze
Mają niewiele kalorii i bardzo dużo witaminy C. W jednej, średniej wielkości pomarańczy znajdziesz jedynie jakieś 12 gramów cukru.