9 zalet picia octu jabłkowego

Ocet jabłkowy to naturalny kosmetyk i remedium na wiele dolegliwości. Musisz jedynie nauczyć się go pić.
Ocet jabłkowy stosowano już w starożytności. Jest ceniony w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej. Niewielka ilość jabłkowego octu wpływa pozytywnie na zdrowie.
– Ma silne właściwości alkalizujące, dzięki czemu dba o równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
– Łagodzi stany zapalne.
– Eliminuje toksyny z organizmu.
– Wspomaga i przyspiesza procesy metaboliczne. Jest bogaty w witaminę B6 i lecytynę, co dodatkowo usprawnia spalanie tłuszczu.
– Dostarcza organizmowi cenne składniki odżywcze, takie jak np.: wapń, potas, magnez, miedź i żelazo.
– Usprawnia trawienie (wpływ korzystnych bakterii), zwiększa kwasowość żołądka.
– Obniża poziom cukru we krwi.
– Spowalnia wchłanianie węglowodanów.
– Likwiduje nieświeży oddech. Wystarczy, że zmieszasz pół szklanki wody i pół łyżki octu i przepłuczesz dokładnie gardło.
Jak możesz pić ocet jabłkowy?
Wyciśnij do 1 szklanki wody gazowanej sok z 1 cytryny, dodaj łyżeczkę miodu i 1 łyżkę octu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pij mieszankę przez 10 dni, zrób tydzień przerwy, potem powtarzaj kurację. Octem możesz wzbogacać też sosy do sałatek. Nie przekraczaj normy dwóch łyżek dziennie!