Dbasz o zdrowie? Zrezygnuj z grilla!

Myślisz, że chodzi o przypalone mięso? Niestety nie tylko. Nawet gdy go nie jesz, grillowanie może być niezdrowe.
Boom na wspólne gotowanie trwa! Lubimy wspólnie przygotowywać posiłki, a potem jeść je w gronie rodziny czy przyjaciół. W zimie zbieramy się dookoła wyspy kuchennej czy dużego stołu, w lecie najczęściej przenosimy się do ogrodu i gromadzimy dookoła grilla. Przynajmniej raz w tygodniu grilluje co trzeci Polak (badania gfk). Kiełbaski, żeberka, steki, szaszłyki, warzywa czy ser – każdy znajdzie coś dla siebie.
Jak się jednak okazuje, grillowanie może odbić się na naszym zdrowiu i urodzie. Grillowane jedzenie, zwłaszcza to zwęglone w bardzo wysokiej temperaturze, ma wysoki poziom wywołujących zmarszczki substancji AGE. Badania Environmental Science & Technology pokazały, że osoby grillujące są też narażone na działanie związków chemicznych WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne). Powstają podczas przyrządzania mięsa w wysokich temperaturach, przy spalaniu takich substancji jak węgiel, benzyna czy drewno. Substancje, które przenikają przez skórę, mogą zwiększać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, chorób dróg oddechowych, a nawet mutacji DNA.
Jednym słowem, zamiast grilla rób sałatki.