10 naturalnych probiotyków

Co wspólnego ma ogórek kiszony, ciemna czekolada i pasta miso? Wbrew pozorom wiele. To naturalne probiotyki.
Czym są probiotyki? Według definicji WHO ( Światowa Organizacja Zdrowia) probiotykiem nazywamy żywe drobnoustroje, które (podawane w odpowiednich ilościach) korzystnie wpływają na organizm. Wspomagają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy, chronią przed chorobami. Pomagają też zmniejszyć skutki jedzenia cukru, picia alkoholu, palenia czy braku aktywności fizycznej. Na rynku znajdziesz wiele produktów mlecznych, które zawierają żywe kultury bakterii, ale probiotykiem są też inne, naturalne pokarmy.
1. Kombucha
Zwana też grzybkiem herbacianym lub grzybkiem japońskim. Na bazie kombuchy przygotowuje się specjalny napój. Jest naturalnym probiotykiem, który możesz spożywać na pusty żołądek. Wielbiciele kombuchy rekomendują picie ok. 110 ml dziennie.
2. Kefir
Ma podobne działanie jak kombucha, dodatkowo zawiera sporo białka. Kefir jest silniejszym priobiotykiem niż jogurt.
3. Ogórki kiszone
Kiszone w wodzie, soli i czosnku stają się źródłem kwasu mlekowego, który pomaga oczyścić organizm i wzmocnić system odpornościowy. Zawierają również potężną dawkę witaminy K.
4. Miso
Pasta miso (czyli soja fermentowana z brązowym ryżem) to popularna przyprawa w kuchni azjatyckiej. Jest cenionym probiotykiem, bogatym źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów.
5. Jogurt
Nie każdy jogurt jest probiotykiem. Unikaj jogurtów słodkich i owocowych. Probiotykami na pewno nie są. Wybieraj naturalne jogurty bez dodatku cukru.
6. Kapusta kiszona
Nazywana jest królową probiotyków. Zawiera ponadto mangan, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. Pamiętaj, aby wybierać kapustę, która nie została poddana pasteryzacji, taki proces niszczy probiotyki.
7. Kimchi
Nazywana jest koreańską kapustą kiszoną albo koreańską sałatką coleslaw. Kwas mlekowy w kimchi poprawia trawienie.
8. Ciemna czekolada
Starożytni Majowie nazywali ją pożywieniem Bogów. Ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia system odpornościowy i (dzięki dużej ilości błonnika) trawienny. Pamiętaj tylko, aby wybierać czekoladę z 70 proc. zawartością kakao i nie jeść więcej niż 2 kawałki dziennie.
9. Zielone oliwki
Mają podobne działanie jak kiszonki, wpływają korzystnie na układ trawienny, odpornościowy i florę bakteryjną.
10. Tempeh
Powstaje w wyniku fermentacji soi. Tempeh jest często stosowany jako substytut mięsa. To świetny probiotyk z dużą zawartością białka i błonnika.