Chcesz wyglądać młodziej? Jedz jeżyny

Ciemnofioletowe jeżyny to owoce młodości i dobrego samopoczucia. Ich wartości odżywcze są naprawdę imponujące.
Jeżyny są jednymi z najstarszych znanych owoców, ich ślady znaleziono na wykopaliskach pochodzących już z czasów prehistorycznych. Wyglądem przypominają malinę, mają jednak inny kolor oraz dłuższe i bardziej kolczaste pędy. Są niskokaloryczne, pełne wody i składników odżywczych.
– Antocyjany (naturalne barwniki) w jeżynach działają przeciwzapalnie.
– Bogate w potas, są więc szczególnie polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem i chorobami serca.
– Zawierają dużo antyoksydantów, które niwelują nadmiar wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia.
– Są bogatym źródłem błonnika (4,7 grama na garść jeżyn), który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów i wspomaga układ trawienny.
– Zawierają antocyjany, które poprawiają elastyczność skóry, wspomagają funkcjonowanie mózgu, zapewniają ochronę przed uszkodzeniami DNA.
– Obecny jest w nich kwas elagowy, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, chroni też przed powstawaniem zmarszczek.
– Witamina C – wspiera syntezę kolagenu.
– Żelazo i mangan wpływają na piękne włosy.
– Jako jedne z niewielu owoców działają alkalizująco, skutecznie wspomagają utrzymanie prawidłowego pH w organizmie.