6 powodów, żeby jeść surowe warzywa

Zrób wiosenną sałatkę, zjedz talerz hiszpańskiego Gazpacho, sięgnij po pokrojone warzywa jako przekąskę. Surowe warzywa mają więcej zalet niż się spodziewasz.
– Wspomagają dietę. Mają niewiele kalorii i tłuszczu, za to bardzo dużo błonnika, sprawiają że szybciej odczuwasz sytość i łatwiej ci schudnąć.
– Zawierają dużo enzymów, które wspomagają trawienie i przyswajanie składników odżywczych.
– Wspierają pracę serca. Osoby, które jedzą więcej surowych warzyw, rzadziej chorują na serce. W surowych warzywach znajdziesz substancje takie jak pektyny czy błonnik, które oczyszczają naczynia krwionośne, usuwają z nich cholesterol i trójglicerydy.
– Pomagają usunąć toksyny z organizmu. Odtruwają organizm, poprawiają funkcjonowanie kubków smakowych.
– Są bogatym źródłem antyoksydantów (witaminy C, witaminy E, kwasu foliowego, likopenu, alfa i beta karotenu), które wspierają układ odpornościowy i zwiększają liczbę czerwonych krwinek. Kwas foliowy poprawia działanie układu nerwowego, beta karoten ochroni skórę przed promieniami UV i spowalnia procesy starzenia.
– Pomagają oczyścić układ limfatyczny, dzięki czemu zmniejszają cellulit.