Jedz cebulę dymkę. To jedno z najzdrowszych warzyw!

Każdy zna cebulę dymkę. Niewiele osób wie jednak, że to małe warzywo to istna bomba witaminowa, na dodatek niskokaloryczna. Znasz jej działanie?
Cebula dymka wciąż pozostaje w cieniu tradycyjnej cebuli. Zupełnie niesłusznie. Dymka ma słodszy i delikatniejszy smak, a wyrastający z niej szczypiorek służy jako dodatek do wielu dań. Dodatkowo nie wywołuje płaczu przy krojeniu! Łatwo zaadaptuje się w twoim ogródku, świetnie odnajdzie w domowej kuchni. Ma wiele zalet.
– Należy do grupy roślin o działaniu przeciwzapalnym (podobnym działaniem wykazują się takie warzywa jak por, czosnek i zwykła cebula).
– Działa bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo.
– Ma bardzo niewiele kalorii (100 gramów to zaledwie 30 kcal.) i ogromne ilości witamin: A, C, PP, B1, B2. W składzie dymki znajdziesz też beta karoten i kwas foliowy oraz minerały, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, siarka, krzem i cynk.
– Allicyna (substancja fitichemiczna) w dymce stymuluje wytwarzanie kolagenu, chroni też enzym, który pomaga opóźnić pojawienie się zmarszczek.
– Kilka łyżek siekanej dymki to 70 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K, która wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała siniakom i cieniom pod oczami. To m.in. tej witaminie zawdzięczasz ładną skórę.
– Połączenie beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny pomaga zachować na dłużej młodzieńczy wzrok.
– Dymka pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.
– Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, obniża ciśnienie krwi.
– Regularne spożywanie dymki wpływa pozytywnie na kondycję paznokci, włosów i skóry.
– Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.