Białko – 5 błędów przy jedzeniu

Białko to ważny składnik zdrowej diety. Czy wiesz, co i kiedy jeść, by je uzupełniać, i ile dziennie go potrzebujesz?
Jesz go za dużo albo za mało
Dietetycy sugerują, że dorosły człowiek (w wieku 19-70 lat) powinien spożywać ok. 46 gramów białka dziennie. W rzeczywistości jednak spożycie białka powinno być dostosowane do masy ciała (0,8 – 1 g na każdy kilogram) i stylu życia (sugerowane spożycie dla sportowców to 1,2 – 2,5 g na każdy kilogram).
Nie różnicujesz go
Białko to nie tylko kurczak, jajka czy ser. To także tofu, orzechy, nasiona, warzywa. Z badań wynika, że jedząc je zmniejszasz ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.
Nie uzupełniasz go po wysiłku
Białko jest niezbędne dla mięśni, zwłaszcza po wysiłku, np.: treningu na siłowni. Powinnaś je uzupełnić maksymalnie 30 minut po zakończeniu ćwiczeń. Zjedz trochę orzechów, wypij jogurt, przygotuj smoothie z białkiem w proszku.
Jesz go za dużo na raz
Organizm nie przyswaja więcej niż 20-30 gramów białka naraz, dlatego jedz je przy okazji różnych posiłków podczas dnia.
Wybierasz przekąski bez białka
Przekąska może być czymś więcej niż tylko szybkim sposobem na zaspokojenie głodu. Może być okazją do dostarczenia organizmowi wartości odżywczych, w tym i białka. Dlatego komponuj swoje przekąski mądrze. Dobry będzie jakiś serek, jogurt, mleko sojowe czy orzechy.