Przepisy na pyszne domowe sosy

Dobry sos potrafi odmienić smak nawet średniej jakości dania. Warto zatem mieć go pod ręką.
Domowy sos srirarcha
Jest ostry, wyrazisty, pasuje do każdego dania. Ten sos możesz przechowywać w lodówce nawet przez 3 miesiące!
Składniki:
– ½ kg czerwonych papryczek jalapeño
– 1/4 kg czerwonych papryczek serrano
– 1/3 kg zielonych papryczek jalapeño
– 4 ząbki czosnku
– ¼ szklanki cukru białego
– ¼ szklanki cukru brązowego
– 1 łyżeczka soli
– ½ szklanki octu spirytusowego
– 1 łyżeczka gumy ksantanowej
Jak zrobić domowy sos srirarcha
Papryki oczyść, drobno posiekaj i włóż do blendera. Dodaj czosnek, cukier i sól. Miksuj pulsacyjnie, aż całość zmieni się w jednolitą masę. Powstały sos przełóż do pojemnika (np.: słoik typu mason lub duża miska z plastikowym przykryciem) i zamknij tak, aby zostawić odrobinę przepływu powietrza. Pojemnik odstaw w suche miejsce. Poczekaj 2 dni. Przez kolejne 6-8 dni mieszaj sos 1-2 razy dziennie. Przelej go do blendera, dodaj ocet i dokładnie zmiksuj. Przetrzyj przez gazę, dodaj gumę ksantanową i jeszcze raz zmiksuj. Sos przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Domowy sos pesto
Ten sos wydobędzie nowy smak makaronu.
Składniki:
– 2 szklanki oliwy z oliwek
– 7 ząbków czosnku
– 2 szklanki prażonych orzechów włoskich
– sok z ½ cytryny
– 4 szklanki posiekanej bazylii
– 2 ½ szklanki startego sera parmezan
– 1 ½ łyżeczki soli koszernej
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Jak zrobić domowy sos pesto
Oliwę z oliwek, czosnek, orzechy i sok z cytryny zmiksuj w blenderze aż zmienią się w jednolitą masę. Dodaj bazylię (najlepiej na dwie raty) i jeszcze raz wszystko zmiksuj. Powstały sos przełóż do dużej miski. Dodaj parmezan, sól i pieprz – dokładnie wymieszaj. Sos przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.
Domowy sos barbecue
To idealny sos to dań mięsnych.
Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 drobno posiekane ząbki czosnku
– 1/3 szklanki sosu sojowego
– 2/3 szklanki ketchupu
– 2 łyżki sosu Worcestershire
– 1 ½ łyżeczki mielonej papryki sriracha
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 1 szklanka piwa porter
– 1/3 szklanki brązowego cukru
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
Jak zrobić domowy sos barbecue
Postaw garnek na średni ogień. Dodaj oliwę. Gdy się zagrzeje, dodaj czosnek, przysmaż go przez 30 sekund, cały czas mieszając. Dodaj pozostałe składniki. |Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając. Gotowy sos przełóż do szczelnego pojemnika i kiedy wystygnie włóż do lodówki. Możesz go przechowywać przez 4 dni.