Bakalie – idealne na zimowe wieczory

fot. mat.pras.

Chipsy, paluszki, krakersy – to typowe produkty, które przychodzą większości osób do głowy, gdy myślą o przekąsce na wieczór. Są one jednak pełne tłuszczu, soli i pustych kalorii. Na szczęście jest dla nich zdrowa alternatywa w postaci bakalii, które sprawdzą się idealnie, jako smakołyk podczas oglądania ulubionego serialu lub meczu w telewizji.

Koniecznie trzeba podkreślić, że jest to przekąska nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Które bakalie najlepiej sprawdzą się na zimowe wieczory i w jaki ciekawy sposób można je jeszcze wykorzystać? Sprawdźmy!

Miechunka peruwiańska – królewskie bakalie

Przegląd bakalii na przekąskę trzeba zacząć od prawdziwego hitu ostatniego czasu, czyli miechunki peruwiańskiej, która często nazywana jest Złotymi owocami. Nazwa ta nie wzięła się znikąd, bo ich wartość odżywcza jest wprost imponująca! Jest przede wszystkim bogata w witaminę C, dzięki której zwiększa się naturalna odporność, a ta jest szczególnie istotne zimą. Warto jednak pamiętać, że witamina C ma również szereg innych, dobroczynnych właściwości. Dzięki niej organizm produkuje więcej kolagenu, co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania kości i układu krwionośnego, a także wpływa na stan skóry, dziąseł i uzębienia. Na tym jednak nie kończy się lista wartościowych składników miechunki peruwiańskiej, która jest też bogata w potas, błonnik i witaminę B1 oraz jest źródłem magnezu, fosforu i żelaza, którego ma więcej niż szpinak, a także potasu, którego jest lepszym źródłem niż banan! Jeśli do tego wszystkiego doda się wyjątkowy, słodko-kwaśny smak, to o miechunce peruwiańskiej nie można powiedzieć inaczej niż bakaliowa multiwitamina! Szczególnie drogocenna jest ta od Bakalland: https://bakalland.pl/produkt/bakalland/zlote-owoce/.

Jagody goji, suszone morele i śliwki i inne, czyli idealne bakalie na zimowe przekąski

Miechunka peruwiańska nie jest jedynym suszonym owocem, które idealnie sprawdzi się jako przekąska na zimowy wieczór. Polecić można również bardzo modne ostatnio jagody goji. Zazwyczaj stosuje się je jako dodatek, na przykład do śniadania, bądź jako samodzielną przekąskę bakaliową. Zwłaszcza, że jagody goji są bogate w witaminy B2 oraz PP, która korzystnie wpływa na metabolizm energetyczny oraz działanie układu nerwowego. Są również źródłem fosforu oraz żelaza.

W kategorii bakalii jest wiele innych gatunków, które sprawdzą się jako zdrowy zimowy smakołyk, bowiem są jednocześnie smaczne i pożywne. Między innymi to bogate w wapń – dzięki temu korzystnie wpływające na układ kostny oraz mięśniowy – suszone morele. Warto wspomnieć również suszone śliwki, które zawierają siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce. Nie można zapomnieć również o tym, że suszone śliwki są źródłem witaminy A, która pozwala zachować zdrową skórę oraz utrzymać prawidłowe widzenie. Mówiąc o bakaliach idealnych na zimowe wieczory, należy wspomnieć o bardzo popularnych rodzynkach, które są naturalnym źródłem witaminy B6, na której niedobór jesteśmy szczególnie narażeni zimą. Wspomniane bakalie są nie tylko smaczne, ale również pożywne, dostarczą niezbędnych wartości odżywczych, które zimą są szczególnie nam potrzebne. Warto więc dodać je do codziennego menu, również jako przekąskę.

Orzechy – chrupiące, zdrowe, pyszne!

Laskowe, włoskie, nerkowce, brazylijskie, czy migdały – wybór orzechów jest bardzo bogaty, a jednocześnie – bez względu na wybór to jedna z najlepszych przekąsek, na które można, a nawet trzeba sobie pozwolić zimą. Orzechy laskowe są źródłem witamin E oraz B6, dostarczają również do organizmu magnez i potas, które wpływają korzystnie na układ nerwowy i samopoczucie, a także żelazo, które wpływa na funkcje poznawcze i metabolizm energetyczny. Zadbanie o te kwestie jest – szczególnie zimą – niezmiernie istotne.

Nie można zapominać również o cynku zawartym w wyżej wymienionych orzechach, który podnosi odporność. Orzechy włoskie są z kolei źródłem magnezu, witaminy B1, ale również witaminy B6, która zmniejsza ryzyko anemii. Warto też pamiętać, że zaledwie trzy sztuki dziennie tych orzechów pokrywają zapotrzebowanie na kwasy Omega-3. Co więcej, ich spożycie rekomendowane jest w nowej, odświeżonej piramidzie zdrowego odżywiania opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia.

Popularne i lubiane orzechy nerkowca, oprócz witaminy B6, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, zawierają również cynk i miedź, które korzystnie wpływają na kondycję włosów oraz paznokci, a te zimą, w związku pogodą, wystawione są na dużą próbę. Orzechy brazylijskie powinny kojarzyć się ze słonecznym krajem z Ameryki Południowej, ale warto jeść je również dlatego, że są źródłem selenu, który wpływa na działanie tarczycy oraz układu odpornościowego. Warto zainteresować się również egzotycznymi orzechami pinii, które zazwyczaj wykorzystuje się do przygotowania sosu pesto lub jako składnik sałatek, ale jedzone same są również bardzo smaczne i pożywne, bo zawierają magnez i witaminę E, które wpływają korzystnie na układ nerwowy.

Również bogactwem magnezu i witaminy E mogą poszczycić się również migdały, które dodatkowo są źródłem manganu i fosforu, który dba o kości i tkanki łączne. Są więc idealnym smakołykiem dla sportowców, na przykład dla narciarzy. Wszystkie wymienione orzechy są również bogatym źródłem energii, której każdemu może brakować zimą. Charakteryzują się niezwykłą chrupkością, a dzięki szerokiemu wyborowi, każdy może wybrać swoje ulubione. Bez względu, które się wybierze – na pewno korzystnie wpłyną na nasz organizm.

Bakalie nie tylko z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne i niezbyt zdrowe przekąski, ale również być idealnym dopełnieniem zimowych napojów. Wszystko to sprawia, że każdy, kto chciałby wieczorem przed telewizorem lub podczas chwili z książką skosztować czegoś pysznego i zdrowego, powinien zdecydowanie postawić na bakalie!

Artykuł sponsorowany

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *