10 zasad włoskiej kuchni

Jest prosta i smaczna, ale włoska kuchnia też kieruje się prawami, których łamać nie warto.
Gotuj makaron w osolonej wodzie
Bez soli makaron będzie mdły i nijaki. Kiedy gotujesz pastę, na każdy litr wody dodaj łyżkę soli. Idealna woda do makaronu powinna smakować niemal jak morska.
Klopsy gotuj w sosie
Przysmaż je lekko na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodaj sos i w nim gotuj klopsy. To najlepszy sposób, by mięso było soczyste, a smaki się przeniknęły.
Zachowuj skórki po parmezanie
Przechowuj je w lodówce, a przy gotowaniu zup czy sosów dodaj do wywaru. Parmezan doda gotowanemu daniu jedwabistości i dużo smaku!
Dobieraj makaron do sosu
Wypróbuj bazyliowe pesto z fusilli, carbonarę ze spaghetti, bolognese z pappardele. Sosy różnie komponują się z różnymi makaronami, dlatego wybór tego idealnego duetu zdecydowanie wpłynie na ostateczny kształt dania.
Wino do picia i do gotowania
Spaghetti w czerwonym winie czy penne w sosie z białego wina i czosnku? Włosi doskonale wiedzą, że wino dobiera się do dania, ale też do gotowania.
Zrób własny makaron
Zrobienie makaronu to nie kosmiczna technologia, ale umiejętne połączenie ze sobą mąki, jajek i soli. Taki makaron zawsze smakuje lepiej niż ten ze sklepu, nawet jeśli w kuchni stawiasz dopiero pierwsze kroki i wydaje ci się, że twój produkt zupełnie nie przypomina tego na obrazku.
Nie trzymaj się instrukcji
Prawdziwy włoski makaron jest zawsze ugotowany al dente, czyli przynajmniej minutę krócej niż na instrukcji. Według wielu Włochów to sekret udanego dania.
Zachowaj wodę po gotowanym makaronie
Zanim odcedzisz makaron, zachowaj przynajmniej 1 szklankę wody z gotowania. Dodaj ją do przygotowanego sosu (jest świetna z cacio e pepe), w ten sposób uzyskasz kremową konsystencję bez dodawania śmietany.
Gotuj na dobrej oliwie
Oliwa z oliwek to jeden z najważniejszych składników we włoskiej kuchni. Zainwestuj w wysokiej jakości oliwę.
Koniecznie razem
Każda włoska mamma wie, że jedzenie najlepiej smakuje, kiedy wszyscy domownicy wspólnie zasiądą przy stole!