Szybki sernik dyniowy

Szybki sernik dyniowy
Fot: Photogenica

Sernik dyniowy, który nie wymaga pieczenia. W 10 minut będzie gotowy.

Dynia to popularne warzywo jesieni. Możesz dodać ją do kawy, sałatki, pieczeni. Z łatwością stanie się gwiazdą deseru, domowego sernika, który przygotujesz tylko za pomocą blendera.

Składniki (na 8 porcji):

Na kruszonkę:

– 10 krakersów z mąki razowej
– 4 łyżki rozpuszczonego masła
– 2 łyżki cukru białego
– 2 łyżki cukru brązowego
Na nadzienie:
– 200 gramów serka topionego
– 400 gramów puree z dyni
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżeczka przyprawy do dyni
– 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
– 200 gramów śmietany 30 proc.

Na dekorację:

– 1 szklanka bitej śmietany
– 1 szczypta gałki muszkatołowej

Jak zrobić szybki sernik dyniowy

Krakersy włóż do blendera. Miksuj pulsacyjnie, aż zmienią się w jednolitą masę. Dodaj rozpuszczone masło, cukier biały, cukier brązowy, ponownie miksuj pulsacyjnie. Powstałą masę rozłóż równo pomiędzy 8 miseczek i odstaw je na bok. W dużej misce połącz serek topiony, dynię, cukier, przyprawę do dyni i gałkę muszkatołową. Zmiksuj i ubij ręcznym mikserem. Dodaj śmietanę, wymieszaj ręcznie, potem przełóż całość do rękawa cukierniczego. Powstałą masę rozdziel równo pomiędzy miseczki z krakersami i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmij deser i udekoruj bitą śmietaną oraz gałką muszkatołową.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *