Jak pasteryzować przetwory? 5 niezawodnych porad

Domowe przetwory to nie tylko porcja apetycznych smaków, ale też garść korzystnych dla zdrowia witamin i mikroelementów. I choć samo przygotowanie dżemów, kiszonych ogórków czy marynowanych grzybów nie należy do skomplikowanych, nie wolno zapomnieć o pasteryzacji, która może niektórym sprawić trudność, ale za to spowoduje, że frykasami będzie można cieszyć się dłużej.

Czym kierować się, kupując słoiki i pokrywki na przetwory oraz jak je przygotować do całego procesu? Jak dobrać najlepsze garnki do gotowania słoików? Gdzie przechowywać gotowe smakołyki? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym tekście.

Pasteryzacja to najlepszy sposób na utrwalenie przetworów. Podgrzanie produktów do temperatury 85-95 stopni Celsjusza powoduje, że giną drobnoustroje, które znajdują się w wyrobach, a co za tym idzie, przetwory się nie psują. Poniżej przedstawiamy pięć niezawodnych porad, które pomogą sprawnie, a przede wszystkim skutecznie przeprowadzić proces pasteryzacji.

  1. Słoiki są najważniejsze

Trudno przygotowywać przetwory bez wcześniejszego przyszykowania słoików. Najważniejszym kryterium przy ich wyborze jest wielkość. Duże słoiki będą idealne na bigos, ogórki kiszone lub jabłka na szarlotkę, natomiast modele o mniejszych gabarytach, sprawdzą się w przypadku dżemów, konfitur czy marynowanych grzybów. Bardzo ważne jest to, żeby wybierać słoiki dobrej jakości, które nie będą wyszczerbione lub popękane. Najpopularniejsze są słoiki twist, które zakręca się przy użyciu metalowych pokrywek. Równie często spotykane są słoiki weck, które są wyposażone w gumową uszczelkę i metalowy klips.

  1. Nakrętka ma znaczenie

Przed użyciem nakrętki, należy sprawdzić jej szczelność. Jeśli nie będzie odpowiednio hermetyczna, może doprowadzić do tego, że umieszczone w słoiku produkty zaczną pleśnieć. Warto wybierać nakrętki idealnie dopasowane do konkretnego rodzaju słoika. Po przeprowadzeniu pasteryzacji, nakrętka powinna być wklęsła. W przypadku słoików weck, trzeba zwrócić uwagę na uszczelki i klipsy, które powinny być w dobrym stanie, by zachować świeżość przetworów na dłużej.

  1. Sterylizacja słoików i pokrywek

Słoiki, przed tym, jak zostaną w nich umieszczone przetwory, należy wysterylizować. To samo dotyczy zakrętek. Można to zrobić na dwa sposoby. Najpopularniejszy to wyparzenie naczyń w gorącej wodzie i pozostawienie do wyschnięcia. Do tego celu przydatne okażą się garnki do gotowania słoików. Często spotykane jest także umieszczanie słoików w nagrzanym do temperatury 100 stopni Celsjusza piekarniku i pozostawieniu ich tam na ok. pół godziny.

  1. Pasteryzacja – w piekarniku czy w garnku?

Pasteryzację można przeprowadzić na dwa sposoby: na sucho – przy pomocy piekarnika, oraz na mokro – w garnku z wodą. Obie są tak samo skuteczne i równie efektowne w niszczeniu zawartych w produktach drobnoustrojów, które powodują ich psucie. Słoiki twist można poddawać obydwu rodzajom pasteryzacji, natomiast w przypadku słoików typu weck dopuszczalna jest jedynie metoda na mokro – piekarnik mógłby zniszczyć gumowe elementy naczyń. Pasteryzacja na sucho to nic innego, jak umieszczenie przetworów w piekarniku i nagrzanie go do temperatury 120-130 stopni Celsjusza. Czas pasteryzacji jest różny dla poszczególnych rodzajów przetworów i wynosi od 15 do 30 minut. Metoda na mokro, to nic innego, jak gotowanie słoików w garnku z wodą. W przypadku tego sposobu, przydatne okażą się garnki do gotowania słoików, takie, jak dostępne tutaj. Są odpowiednio duże, dzięki czemu mogą pomieścić większą liczbę słoików oraz wyposażone w specjalną wkładkę, która chroni naczynia przed popękaniem.

  1. Miejsce do przechowywania

Przetwory najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Wystawienie na nadmierne działanie promieni słonecznych może wywołać psucie produktów i skrócić ich termin przydatności do spożycia. Konfitury i słoiki z innymi frykasami dobrze jest przechowywać w piwnicy. Jeśli nie ma takiej możliwości, można je umieścić w przewiewnych, kuchennych szafkach.

Przetwory to doskonały dodatek do wielu dań. Zamknięte w słoikach frykasy często są kulinarnymi bohaterami spotkań w gronie znajomych. Żeby wybornie smakowały i przetrwały długie miesiące, trzeba je odpowiednio zapasteryzować. W tym celu, pomocne okażą się powyższe porady, które pozwolą cieszyć się znakomitym smakiem przetworów przez długi czas.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *