Tego nie pij w restauracji

Zamawiasz w restauracji wodę z cytryną? Kiepski pomysł. Mniej ryzykujesz pijąc wodę bez dodatków.
Według portalu The Indy 100 (badania Environmental Health) w restauracji lepiej zamawiać napoje bez dodatków. Jak się okazuje, plastry cytryny w restauracjach często są siedliskiem bakterii.
Cytryny przebadali przedstawiciele Environmental Health. Przetestowano 76 cytryn z 21 restauracji. Aż 70 procent przebadanych owoców było skażonych bakteriami. Według autorów badań to wynik tego, że restauratorzy często kroją cytryny na długo przed dodaniem do napojów i przechowują je w pojemnikach w temperaturze pokojowej. I chociaż trudno jednoznacznie ustalić źródło bakterii, autorzy badań zalecają, aby przebadać inne składniki dodawane do picia i drinków, np. oliwki, limonki, wiśnie. W planach jest sprawdzenie różnic w ilości bakterii pomiędzy napojami alkoholowymi i bezalkoholowymi.