Szybkie curry z szybkowaru

Szybkie curry z szybkowaru
Fot: Photogenica

Kuchnia tajska jest jedną z najbardziej pikantnych i aromatycznych na świecie. Mieszkańcy kraju stosują wspaniałe mieszanki ziół, a większość dań opierają na mleczku kokosowym, trawie cytrynowej czy liściach limonki. Curry to ich najbardziej klasyczne, flagowe danie. Tę wersję curry przygotujesz w szybkowarze, co skróci czas przygotowania nawet do pół godziny. To ostre, sycące danie, które rozgrzeje po chłodniejszym dniu.

Składniki (na 4 porcje):

– 1 butelka żółtego sosu curry (dostaniesz go w sklepach z azjatycką żywnością)
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 ½ kg polędwiczek z kurczaka
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 szklanka mrożonego szpinaku
– ¾ szklanki mrożonego groszku
– sól do smaku
– szklanka ugotowanego brązowego ryżu
– sos srirarcha

Jako dodatek: świeże pieczywo lub placek Tandoori Naan

Jak ugotować szybkie curry w szybkowarze

W szybkowarze połącz sos curry i mleczko kokosowe. Dodaj kurczaka i wymieszaj, tak aby płyn przykrył mięso. Zamknij szczelnie szybkowar. Kiedy ciśnienie się wyrówna, gotuj przez 10 minut. Wyjmij kurczaka, przełóż na deskę do krojenia i podziel na strzępy widelcem. Postrzępionego kurczaka włóż z powrotem do szybkowaru. Dodaj ciecierzycę, szpinak i groszek, delikatnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą, jeszcze raz wymieszaj. Zamknij szybkowar, aby curry nie wystygło. Podgrzej ryż przez minutę w mikrofalówce. Rozłóż go do czterech miseczek, zalej curry. Każdą miseczkę polej odrobiną sosu srirarcha. Zupę możesz jeść z plackiem Tandoori Naan albo świeżym pieczywem.
 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *