Kim są reducerianie

Kim są reducerianie
Fot: Photogenica

Nie są mięsożercami ani wegetarianami. Skupiają się na redukowaniu mięsa, nie na całkowitym wyłączeniu go z diety. Czym je zastępują?

Reducerianie (ang: reduce – ograniczać) odżywiają się zdrowo i przywiązują dużą wagę do diety. Nie rezygnują z mięsa, ale starają się je ograniczać, zawsze zwracając uwagę na możliwie najwyższą jakość produktu. Brian Kateman, założyciel bloga Reducerian i gorący orędownik ruchu twierdzi, że to pomysł na optymalnie zdrową dietę i rozwiązanie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez mięsa. Argumentuje, że badania (Human Research Council) pokazały, że aż 84 procent wegetarian i wegan prędzej czy później rezygnuje ze swoich postanowień i to nawet już po kilku miesiącach. Dieta z okazjonalnie jedzonym mięsem pozwala wytrwać w przyrzeczeniu.

Czym zastąpić mięso?

• Lubisz grillowaną kanapkę ze smażonym boczkiem? Zastąp mięso tempeh, połóż na nim grzyby, polej sosem pomidorowym i grilluj.
• Kurczaka spróbuj zastąpić falafelem. Kotleciki z ciecierzycy bądź bobu z sezamem, mają podobną konsystencję i smak, z lekką ziołową nutką.
• Lubisz curry z baraniną? Zrób danie zastępując mięso cieciorką. Jest równie pyszna (i znacznie tańsza!) co baranina, dodaje też daniu dodatkowego poczucia sytości.
• Spaghetti bolognese będzie smakować równie dobrze z soczewicą. To doskonałe źródło białka roślinnego, sycące i pyszne warzywo.
• Wołowinę możesz zastąpić fasolą. Dzisiaj fasola to baza wegetariańskich burgerów, zapiekanek i wielu innych dań, które doceniają nawet najbardziej zagorzali wielbiciele mięsa.

 

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *