„Lżejszy” kurczak Alfredo

To klasyczne danie kuchni włoskiej możesz przygotować w lżejszej, mniej kalorycznej, ale równie pysznej wersji.
Fettucine Alfredo jako pierwszy przygotował w 1914 roku kucharz Alfredo di Lelio. Pasta in bianco, czyli prosty biały makaron miał zmniejszyć mdłości jego ciężarnej żony. Z czasem Alfredo dodał danie do menu w swojej restauracji. W 1920 roku makaron zjadła tam dwójka znanych amerykańskich aktorów kina niemego, Douglas Fairbanks i Mary Pickfort. Zachwyceni smakiem poprosili o przepis, który przywieźli z powrotem do domu. W podzięce przesłali kucharzowi swoje zdjęcie z dopiskiem: „Dla Alfredo, króla makaronów”. Kiedy o podarunku napisała prasa, fettucine Alfredo stało się światowym fenomenem. W Stanach podaje się je dodatkowo z kurczakiem lub krewetkami. Jeśli boisz się kalorii, możesz przygotować je w lżejszej wersji i dodatkowo obniżyć liczbę kalorii używając makaronu pełnoziarnistego.
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu fettucine
– 1 drobno posiekany ząbek czosnku
– 1 szklanka jogurtu naturalnego
– 1 łyżka masła
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
– ¼ łyżeczki czerwonych płatków chili
– ½ szklanki startego sera parmezan
– 1 szczypta czarnego pieprzu
– 1 szczypta posiekanej pietruszki
– 1 szczypta gałki muszkatołowej
– 2 grillowane piersi kurczaka
– pietruszka do dekoracji
– woda
Jak zrobić „lżejszego” kurczaka Alfredo
Duży garnek wypełniony wodą postaw na średnim gazie. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i posiekany czosnek. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj w dużej misce jogurt, sól, przyprawę kuchni włoskiej i płatki chili. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i ponownie przełóż do gorącego jeszcze garnka. Dodaj masło i starannie wymieszaj. Dodaj mieszankę jogurtową, znowu wymieszaj. Dodaj parmezan, jeszcze raz wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pokrojoną piersią kurczaka na szczycie, posypaną dodatkowo parmezanem, pietruszką i gałką muszkatołową.