Sangria Jalapeno

Sangria Jalapeno
Fot: Photogenica

To niespotykane połączenie orzeźwiającego arbuza, mięty oraz ostrej papryczki jalapeno.

Przepis na tę oryginalną sangrię podał portal The Kitchy Kitchen. Ten kolorowy, ostro-słodki napój możesz podawać o każdej porze.

Składniki:

– ½ szklanki cukru
– ½ szklanki wody
– 4 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę  
– 2 drobno posiekane papryczki jalapeno
– 1 pęczek posiekanych liści mięty
– 3 butelki białego lub różowego, słodkiego lub półsłodkiego wina
– lód
– 2 drobno posiekane limonki

Jak zrobić sangrię jalapeno

Zacznij od przygotowania syropu. Wodę i cukier połącz w małym garnku, postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia, niech wystygnie. Wino przelej do maksymalnie dużego dzbanka. Wrzuć papryczki jalapeno i miętę. Dodaj syrop, łyżeczka za łyżeczką, aż osiągniesz odpowiedni dla siebie poziom słodkości. Dzbanek wstaw do lodówki. Sangria powinna stać w chłodzie minimum przez 2 godziny. Pamiętaj tylko, im dłużej stoi w lodówce, tym będzie bardziej pikantna. Podawaj z lodem limonką. 

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *