Masz Hashimoto? Sprawdź, czy możesz jeść gluten

Problemy z wagą, przemęczenie, senność, zły nastrój, bóle głowy… Te wszystkie objawy mogą wiązać się nie tylko z zapaleniem tarczycy, ale też celiakią. Trwała nietolerancja glutenu aż 10 razy częściej występuje u chorych na Hashimoto. Warto więc, abyś sprawdziła, czy powoduje nieprzyjemne objawy również u Ciebie.

Stosunkowo często zdarza się, że objawy choroby Hashimoto wcale nie mijają, chociaż chory stosuje niezbędne leki. Jeśli i Tobie wciąż towarzyszy zmęczenie, zły nastrój, bóle głowy czy inne objawy, to może być celiakia. U chorych na Hashimoto występuje ona aż 10 razy częściej niż u osób zdrowych. Co więcej, nie jest to wcale choroba wieku dziecięcego, a schorzenie, które może uaktywnić się w każdym wieku.

Objawy celiakii są nieoczywiste

Wielu z nas kojarzy celiakię z bólami brzucha, wymiotami, biegunkami czy innymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Tymczasem u chorych częściej występują objawy nieoczywiste, różnorodne, co utrudnia diagnostykę.

Jeśli masz celiakię, mogą wystąpić u Ciebie m.in. zły nastrój, osłabienie, bóle kości, stawów i/lub mięśni, bóle głowy, kłopoty skórne, poronienia, afty w jamie ustnej, zanik szkliwa zębowego czy problemy z płodnością.

Celiakia – nie należy lekceważyć

Niestety celiakia nie może minąć – kiedy się uaktywni, trwa już do końca życia i konieczna jest całkowita eliminacja glutenu. Dlaczego tylko dieta bezglutenowa jest lekarstwem? Trwała nietolerancja glutenu polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na ten składnik. Działa on toksycznie, niszcząc kosmki jelitowe. Te wypustki w jelicie cienkim odpowiadają za przyswajanie składników odżywczych z jedzenia czy leków. Gdy nie działają prawidłowo, wchłanianie nie jest możliwe i pojawiają się niebezpieczne niedobory.

Nieleczona celiakia zwiększa ryzyko nowotworu

Oraz wystąpienia wielu innych chorób, m.in. anemii, depresji czy wczesnej osteoporozy. Zaostrza też objawy Hashimoto i jednocześnie uniemożliwia odpowiednią terapię. Lekarstwa i suplementy, które przyjmujesz, mogą nieprawidłowo się wchłaniać, więc leczenie nie jest skuteczne. Dzieje się tak również w przypadku innych chorób współwystępujących z celiakią, np. cukrzycą typu 1 czy łysieniem plackowatym – często chory dopiero po zdiagnozowaniu celiakii i eliminacji glutenu zaczynają odczuwać poprawę.

Czy masz celiakię? Sprawdź, wykonując test DNA

Na celiakię możesz zachorować tylko wtedy, gdy masz określone geny. Badanie genetyczne wskazuje, czy u Ciebie występują – jeśli nie, choroba zostaje wykluczona. Jeśli tak, masz predyspozycje do zachorowania na celiakię i powinnaś sprawdzić (badaniem w kierunku przeciwciał), czy choroba jest aktywna. Wykonanie testu w kierunku celiakii zaleca się wszystkim chorym na Hashimoto.

Dieta bezglutenowa? Jedyny sposób leczenia

Ale tylko wówczas, gdy zostanie postawiona diagnoza. Co więcej, ważne jest również skorzystanie z pomocy dietetyka, żeby nie spowodować innych niedoborów i uzupełnić te wcześniej powstałe. Pamiętaj również, że pierwsze efekty nie są widoczne od razu, ponieważ jelita muszą się odbudować. Jeśli masz wyłącznie Hashimoto, a celiakia u Ciebie nie występuje, nie ma konieczności eliminacji glutenu.

www.badaniaprenatalne.pl

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. od kiedy odstawiłam produkty zawierając gluten czuje się dużo lepiej i mam też lepsze wyniki. Szczerze mówiąc bardzo się cieszę że panuje teraz taka „bezglutenowa moda” bo dzięki temu w sklepach ekologicznych jak np ekopiramida można znaleć masę bezglutenowych produktów. Dla mnie oznacza to tyle, że mogą być na diecie ale moje dania są nadal urozmaicone 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *