Jak dbać o patelnię teflonową? 4 wskazówki

Patelnia teflonowa to nieodłączny element wyposażenia każdej kuchni. Jest niezwykle wygodna w użyciu, pozwala na smażenie potraw bez tłuszczu i potrafi być naprawdę trwała – pod warunkiem, że wiemy, jak o nią zadbać. O tym jednak wielu z nas na co dzień zapomina, w rezultacie szybko niszcząc nawet drogi sprzęt. Jak dbać o patelnię teflonową, by zawsze wyglądała jak nowa?

Boom na teflon zaczął się kilka lat temu i do dzisiaj produkt ten cieszy się ogromną popularnością. Za co pokochaliśmy patelnie z powłoka teflonową? Odpowiedź jest prosta! Dzięki teflonowi jedzenie nie przypala się, nie przywiera, a powierzchnię łatwo można utrzymać w czystości. Materiał ten jednak łatwo ulega uszkodzeniu – warto więc wiedzieć, jak zadbać o patelnię, by mogła długo służyć w naszej kuchni. Oto kilka najważniejszych zasad:

Patelnia z teflonem – o tym musisz pamiętać!

Producenci podkreślają, że patelnia teflonowa nie znosi przegrzewania – na ten temat zawsze można znaleźć informacje na opakowaniach. Temperatura powyżej 260 stopni Celsjusza powoduje uwalnianie się oparów polimerowych, których wdychanie nie jest groźne dla zdrowia, ale może powodować uczucie dyskomfortu. Dodatkowo przypalone naczynie jest trudne w umyciu i może sprawić, że kolejna przyrządzana potrawa będzie mniej smaczna. Dlatego należy pilnować, by temperatura pod naczyniem nie była zbyt wysoka – informuje Danuta Walczak, ekspert florinaagd.pl. – Niektóre firmy dodają do swoich produktów specjalny wskaźnik, który zmienia kolor w momencie, kiedy temperatura osiąga dopuszczalną granicę – dodaje.

Patelnia teflonowa bez tłuszczu? Tak, ale…

Pomimo że na teflonie możemy smażyć bez tłuszczu, zaleca się jednak używanie oleju czy oliwy, które nawilżą powierzchnię naczynia. Zdecydowanie przedłuży to życie patelni, a że jej powierzchnia nie wymaga użycia dużej ilości tłuszczu, nie musimy martwić się o zbędne kalorie. Olej dodatkowo sprawi, że nie będzie większego problemu z umyciem naczynia.

Na początek wystarczy przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym, a później umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Na koniec, przed odłożeniem do szafki, można też za pomocą pędzla delikatnie posmarować powierzchnię patelni odrobiną oleju bądź oliwy w celu zabezpieczenia przed kolejnym użyciem.

Jak czyścić patelnię teflonową?

Warto zaopatrzyć się w specjalną gąbkę lub myjkę, która jest dostosowana do powierzchni teflonowych. Zwykły płyn i ciepła woda sprawią, że mycie nie zajmie nam wiele czasu. Trzeba także pamiętać, by czyszczenie rozpocząć dopiero po wystudzeniu patelni. Gorąca powierzchnia jest dużo bardziej podatna na uszkodzenia. W przypadku przypalenia lub przywierających resztek jedzenia warto zalać naczynie ciepłą wodą i odczekać chwilę, aż same odejdą. Pod żadnym pozorem nie należy szorować patelni tzw. druciakami czy myjkami o ostrych zakończeniach, które jedynie zarysują powierzchnię. Należy też pamiętać, by nie używać zimnej wody, która nie tylko jest mało pomocna w czyszczeniu, ale może spowodować złuszczanie się warstw teflonu – mówi Danuta Walczak z florinaagd.pl.

Patelnia teflonowa – jak używać?

Do przewracania czy mieszania przyrządzanych potraw używajmy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki lub specjalnych łopatek – są one niedrogie i łatwo dostępne. Czasem taki zestaw dołączany jest przy zakupie patelni. Sztućce czy metalowe łyżki mogą porysować powierzchnię teflonu i obniżyć jego wydajność. Spowodują także ubytki, przez które trudno będzie później utrzymać patelnię w czystości.

Odpowiednio użytkowana patelnia teflonowa może służyć w naszej kuchni przez długi czas. Warto więc uczulić domowników na stosowanie się do wymienionych wyżej zasad, aby maksymalnie przedłużyć jej żywotność. Dzięki temu utrzymanie patelni w czystości będzie proste, a usmażone potrawy nie stracą swoich walorów smakowych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *