Zapiekanka z bakłażana

Sezon na bakłażany trwa! Wykorzystaj je do pysznej zapiekanki.
Składniki (na 4 porcje):
– 2 duże bakłażany
– 2 pojedyncze piersi z kurczaka
– 4-5 gałązek świeżego rozmarynu
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 duża czerwona papryka
– 1 cukinia
Jak zrobić zapiekankę z bakłażana
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bakłażany rozkrój wzdłuż i wydrąż. Gotowe łódeczki z bakłażana połóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 5 minut. Resztę bakłażana, czerwoną paprykę, kurczaka, cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy na średnim ogniu. Wrzuć rozmaryn i kurczaka, smaż przez 5-7 minut (w zależności od wielkości kostki), potem zdejmij z ognia i odsącz. Na patelni ponownie rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj warzywa, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę pieprzu, wymieszaj. Przysmażaj warzywa na średnim ogniu przez 4-5 minut, potem połącz je z kurczakiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij farszem łódeczki z bakłażana i wstaw do piekarnika na 20 minut. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami lub startym serem.