Kolor warzyw a zdrowie

Kolor warzyw to informacja o tym, jak wpływają na organizm.
Warzywa białe – czosnek, cebula, kalafior, cykoria
Warzywa białe mają flawonoidy i allicyny o silnym działaniu przeciwbakteryjnym. Są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. W ich składzie znajdziesz też witaminę C.
Warzywa czerwone – papryka, pomidor, rzodkiewka, burak
Warzywa czerwone są bogate w likopen (silnie działający przeciwutleniacz) oraz flawonoidy. To substancje, które pomogą ci zwalczyć wolne rodniki, wspomóc regenerację skóry i spowolnić procesy starzenia. W czerwonych warzywach znajdziesz też witaminy B, C, K, błonnik i kwas foliowy.
Warzywa żółte i pomarańczowe – dynia, kukurydza, marchewka
Warzywa żółte i pomarańczowe mają dużo betakarotenu, który wspomaga zdrowe paznokcie, włosy i skórę. Karotenoidy z warzyw wzmacniają odporność, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i przewlekłych.
Warzywa zielone – szpinak, pietruszka, jarmuż, brokuły
Warzywa zielone mają błonnik, luteinę, wapń, witaminę C i betakaroten. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć poziom złego (LDL) cholesterolu, wspomagają procesy trawienia. Warzywa zielone pozytywnie wpływają też na odporność organizmu.