Warzywno-drobiowe szaszłyki z grilla

Warzywno-drobiowe szaszłyki z grilla
Fot: Photogenica

Grillowanie to absolutne must letniego sezonu. Szaszłyki warzywno-drobiowe to łatwe do zrobienia danie na długie, letnie przyjęcia w ogrodzie.

Składniki (na 6 porcji):
– 2 podwójne piersi kurczaka
– ½ kg koktajlowych pomidorków
– 2 średniej wielkości cukinie
– 6 czerwonych cebul
– sól
– pieprz
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego

Jak zrobić warzywno-drobiowe szaszłyki

Piersi z kurczaka umyj pod zimną wodą i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Pokrój w grubszą (3-4 cm) kostkę. Oliwę, ocet, łyżeczkę soli i pieprzu wymieszaj w miseczce. Dodaj mięso, wymieszaj, miseczkę wstaw do lodówki na 30 minut. Obierz cebule i pokrój w ćwiartki. Patyczki do grilla przez 10 minut mocz w szklance z wodą (inaczej spalą się na grillu). Na jedne nakładaj zamarynowane kawałki mięsa, na kolejne cukinię, cebulę, pomidory. Grilluj po 4-5 minut z każdej strony.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *