DIY: Tarta serowo-warzywna

Jest efektowna, smaczna i lekka. Idealna na lekki obiad.
Podobno pomysł na wytrawną tartę narodził się we Francji, jako odpowiedź na włoską pizzę.
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 120 gramów masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka śmietany
– 100 gramów niebieskiego sera pleśniowego
– 100 gramów twarożku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 czerwone papryki
– 1 zielona papryka
– 1 żółta papryka
– 1 łyżka oregano
– 2 cebule
Jak zrobić tartę serowo-warzywną
Mąkę, masło, jajko, sól i śmietanę połącz w dużej misce i zagnieć na ciasto. Włóż je do lodówki na godzinę. Oliwę rozgrzej na patelni. Papryki i cebule pokrój w na ok. 1 cm kawałki, wrzuć na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty, odsącz. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na duży placek. Posmaruj je twarożkiem i pokruszonym serem tak, by od krawędzi został 1 cm czystego ciasta. Na twarożku połóż przysmażone warzywa, posyp oregano. Boki ciasta zagnij do środka. Piecz tartę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.