Pikantne przyprawy wydłużają życie

Pikantne przyprawy wydłużają życie
Fot: Photogenica

Pikantne przyprawy wzmacniają smak jedzenia, chronią przed chorobami, zapobiegają infekcjom.

Według chińskich dietetyków osoby wybierające pikantne potrawy żyją dłużej. Kapsaicyna stymuluje produkcję endorfin, hormonów szczęścia. Brytyjscy naukowcy znaleźli związek pomiędzy jedzeniem pikantnych potraw a spalaniem większej liczby kalorii. Oto dlaczego powinnaś dodawać pikantne przyprawy do jedzenia.

Dla zdrowia

Wiele ostrych przypraw ma silne działanie bakteriobójcze. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, chilli i pieprz również radzą sobie z bakteriami. Ostre przyprawy zwiększają wydzielanie śliny, co pomaga lepiej oczyścić jamę ustną i stymuluje trawienie. Kapsaicyna rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza poziom cholesterolu, przeciwdziałając chorobom serca.

Dla pięknej sylwetki

Kapsaicyna (chili, curry) stymuluje trawienie i przyspiesza metabolizm, dlatego często jest wykorzystywana w suplementach wspomagających odchudzanie. Piperyna (w pieprzu) pomaga zapobiegać powstawaniu komórek tłuszczowych.

Dla długiego życia

Wspólne badania chińskich i amerykańskich naukowców pokazały, że osoby jedzące ostre jedzenie 6-7 razy w tygodniu żyją dłużej. – „Pikantne jedzenie przeciwdziała rozwojowi nowotworów, wspomaga pracę serca i pomaga tracić wagę. To wszystko sprzyja dłuższemu życiu” – twierdzi dr Presant, który nadzorował badania.

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *