Kremowe fettucine
Proste, kremowe fettucine to klasyczne danie jednogarnkowe i typowy comfort food.
Pomysł na to danie przedstawiła blogerka Chungah Rhee, która na co dzień zachęca swoich czytelników do gotowania w domu.
Składniki (na 4 porcje):
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 posiekane drobno ząbki czosnku
– 2 szklanki bulionu drobiowego
– 1 szklanka mleka pełnotłustego
– 250 gramów makaronu fettucine
– sól koszerna do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– ¼ szklanki startego sera parmezan
– świeża, posiekana pietruszka do dekoracji
Jak zrobić kremowe fettucine
Rozgrzej oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek, smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj bulion, mleko, masło i fettuccine, wszystko zamieszaj. Poczekaj aż całość zacznie wrzeć, od czasu do czasu mieszaj. Zmniejsz ogień, gotuj tak długo ile potrzebuje makaron (w zależności od producenta makaron fettucine gotuje się 8-10 minut), dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj ser, jeszcze raz zamieszaj. Podawaj natychmiast po ugotowaniu. Jeśli chcesz, każdą porcję możesz udekorować pietruszką.