Czy znasz wszystkie zalety soi?

Wiesz, że soja jest zdrowa. Ale na pewno nie wiesz, jak bardzo.
Soja to niewielkie ziarenka pochodzące z tej samej rodziny co na przykład bób. Często nazywana jest najzdrowszym jedzeniem świata. To klasyczny superfood, bogaty w białka, węglowodany i saponiny. Działa przeciwgorączkowo, rozkurczająco, przeciwgorączkowo. Ma wiele właściwości kosmetycznych, dlatego często znajdziesz ją w składzie maseczek, kremów i mleczek.
Opóźnia procesy starzenia
Soja dostarcza organizmowi filoestrogeny, które pomagają uzupełnić braki estrogenu w organizmie.
Regeneruje i nawilża skórę
Witamina E w ziarnach soi wspomaga regenerację skóry. Rozgnieć łyżkę ziaren soi i rozpuść w kilku łyżkach wody. Powstałą maseczkę nałóż na twarz, po 20 minutach zmyj ciepłą wodą. Powtarzaj kurację 3 razy w tygodniu.
Odżywia paznokcie
Włącz ziarna soi do regularnej diety, po kilku miesiącach pożegnasz się z problemem słabych paznocki.
Przeciwdziała wypadaniu włosów
Ziarna soi mają dużo żelaza i cynku, które wzmocnią i odżywią włosy.
Dodaje energii, sprzyja koncentracji
Białko w ziarnach soi stymuluje korę mózgową, co sprzyja łatwiejszej nauce.
Obniża ciśnienie
Potas w ziarnach soi znacząco obniża ciśnienie.
Wzmacnia układ odpornościowy
Cynk w soi znacząco wspomaga system odpornościowy.
Przeciwdziała migrenom
Magnes w soi znacząco zmniejsza częstotliwość występowania migren, zmniejsza też ich objawy.
Przeciwdziała depresji
Folacyna w soi wspomaga produkcję serotoniny, hormonu szczęścia, co znacząco poprawia humor.