Czy znasz wszystkie zalety soi?

Czy znasz wszystkie zalety soi?
Fot: photogenica

Wiesz, że soja jest zdrowa. Ale na pewno nie wiesz, jak bardzo.

Soja to niewielkie ziarenka pochodzące z tej samej rodziny co na przykład bób. Często nazywana jest najzdrowszym jedzeniem świata. To klasyczny superfood, bogaty w białka, węglowodany i saponiny. Działa przeciwgorączkowo, rozkurczająco, przeciwgorączkowo. Ma wiele właściwości kosmetycznych, dlatego często znajdziesz ją w składzie maseczek, kremów i mleczek.

Opóźnia procesy starzenia

Soja dostarcza organizmowi filoestrogeny, które pomagają uzupełnić braki estrogenu w organizmie.

Regeneruje i nawilża skórę

Witamina E w ziarnach soi wspomaga regenerację skóry. Rozgnieć łyżkę ziaren soi i rozpuść w kilku łyżkach wody. Powstałą maseczkę nałóż na twarz, po 20 minutach zmyj ciepłą wodą. Powtarzaj kurację 3 razy w tygodniu.

Odżywia paznokcie

Włącz ziarna soi do regularnej diety, po kilku miesiącach pożegnasz się z problemem słabych paznocki.

Przeciwdziała wypadaniu włosów

Ziarna soi mają dużo żelaza i cynku, które wzmocnią i odżywią włosy.

Dodaje energii, sprzyja koncentracji

Białko w ziarnach soi stymuluje korę mózgową, co sprzyja łatwiejszej nauce.

Obniża ciśnienie

Potas w ziarnach soi znacząco obniża ciśnienie.

Wzmacnia układ odpornościowy

Cynk w soi znacząco wspomaga system odpornościowy.

Przeciwdziała migrenom

Magnes w soi znacząco zmniejsza częstotliwość występowania migren, zmniejsza też ich objawy.

Przeciwdziała depresji

Folacyna w soi wspomaga produkcję serotoniny, hormonu szczęścia, co znacząco poprawia humor.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *