„Sucha” salsa

Ta bardzo ostra odmiana salsy oparta na papryczkach Anaheim.
Inspiracją dla tej salsy była salsa de semillas (hiszp.: salsa z nasion), danie pochodzące z regionu Michoacán w Meksyku. Ostrą salsę możesz dodawać do sałatek, grillowanego mięsa lub po prostu podawać jako dip do nachos.
Składniki:
– 4 suszone papryczki Anaheim
– 1 kg pomidorów śliwkowych przekrojonych na pół
– 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
– 1 drobno posiekana cebula
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Jak zrobić „suchą” salsę
Oczyść papryczki z nasion, włóż je do garnka z wrzącą wodą na 30 minut. Wyjmij, obierz ze skóry i bardzo drobno posiekaj. Pomidory połóż na tacy i piecz przez 20 minut w 230 stopniach C. Oliwę rozgrzej na średnim ogniu, przysmaż czosnek i cebulę. Wszystkie składniki, oprócz kolendry, przełóż do blendera i zmiksuj pulsacyjnie. Dodaj kolendrę, wymieszaj i gotowe.