„Sucha” salsa

Fot: Photogenica

Ta bardzo ostra odmiana salsy oparta na papryczkach Anaheim. 

Inspiracją dla tej salsy była salsa de semillas (hiszp.: salsa z nasion), danie pochodzące z regionu Michoacán w Meksyku. Ostrą salsę możesz dodawać do sałatek, grillowanego mięsa lub po prostu podawać jako dip do nachos.

Składniki:

– 4 suszone papryczki Anaheim
– 1 kg pomidorów śliwkowych przekrojonych na pół
– 6 drobno posiekanych ząbków czosnku
– 1 drobno posiekana cebula
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka mielonego kminku
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Jak zrobić „suchą” salsę

Oczyść papryczki z nasion, włóż je do garnka z wrzącą wodą na 30 minut. Wyjmij, obierz ze skóry i bardzo drobno posiekaj. Pomidory połóż na tacy i piecz przez 20 minut w 230 stopniach C. Oliwę rozgrzej na średnim ogniu, przysmaż czosnek i cebulę. Wszystkie składniki, oprócz kolendry, przełóż do blendera i zmiksuj pulsacyjnie. Dodaj kolendrę, wymieszaj i gotowe.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *