Nie zgadniesz, czym możesz zastąpić masło

Nie zgadniesz, czym możesz zastąpić masło
Fot: Photogenica

Ta drobna zmiana sprawi, że ciasto będzie bardziej smaczne i znacznie mniej kaloryczne.

Kuchenny trik na zdrowsze pieczenie przedstawił niedawno portal POPSUGAR. Wystarczy, że część masła przeznaczonego do pieczenia zastąpisz… awokado. Możesz nim zastąpić nawet połowę masła (jedno awokado to ok. ¾ szklanki masła). Ciasto będzie bardziej miękkie, wilgotne i znacznie mniej kaloryczne. Pół szklanki nieosolonego masła ma ok. 810 kalorii, pół szklanki awokado ma ich 184. Niestety masła nie możesz wyeliminować całkowicie, bo wypieki nie wyrosną tak jak powinny.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *