Tarta key lime z awokado

Nie chcesz piec, zrób tartę key lime. Potrzebny ci będzie zamrażalnik.
Przepis na key lime pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Nazwę zawdzięcza małym limonkom key lime, bardziej kwaśnym i bardziej aromatycznym niż limonki tradycyjne. Tarta jest lekka, orzeźwiająca i przypomina sernik. Podawana jest z bitą śmietaną.
Składniki (na 12 porcji):
Na spód
• 12 krakersów z mąki razowej
• 9 daktyli bez pestki
• 5 łyżek oleju kokosowego
• starta skórka z jednej limonki
• ½ łyżeczki soli morskiej
Na wypełnienie:
• 1 szklanka orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w zimnej wodzie)
• 3 średnie awokado
• ¾ szklanki soku z cytryny
• ¼ szklanki oleju kokosowego
• 1 łyżka startej skórki z limonki
• 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
• ½ szklanki kokosowej bitej śmietany
• 2 łyżki pociętych orzechów
• Starta skórka z jednej limonki
Jak zrobić tartę key lime z awokado
Wszystkie składniki przeznaczone na spód tarty przełóż do blendera i pulsacyjnie zmiksuj. Powstałą masą wyłóż foremkę i wstaw do zamrażalnika. Po odsączeniu z wody zmiksuj również orzechy nerkowca oraz pozostałe składniki przygotowane na wypełnienie tarty. Wyjmij z zamrażalnika masę, wylej na nią zmiksowane przed chwilą składniki. Foremkę wstaw do zamrażalnika na całą noc. Rano wyjmij tartę z zamrażalnika i udekoruj. Po 20 minutach możesz podawać.